Recent Post

50 Very Important Questions and Answers of Ancient India

 

50  Very Important Questions and Answers of Ancient India

 
 

1- Who and first discovered the stone age in India?
Answer - The Indian Paleolithic was first discovered by Robert Bruce Foote in 1863 when a lithography of the Pre-Stone Age was obtained from a place called Pallavaram near chennai (Madras).

 2- Where is the Belan river valley?
Answer- Belan is a tributary of Tons which flows in the central plateau region of Mirzapur district of Uttar Pradesh.

3-From which period human skeletons are first found in India?

Answer- from the Mesolithic

4- Who discovered the caves of Hoshangabad and Bhimbetka?
Answer – Wakankar 1958 AD.


5-From which site have the remains of pit houses been found?
Answer - Burzahom. From here such a method of cremation came to light in which the pet dog was buried along with the man.

6-Where is the oldest evidence of paddy (rice) cultivation?
Answer- From the Neolithic site Koldihwa.

7-From which Harappan site, lipistic evidence has been found?
Answer – Chanhundaro


8-Where did the first people start cotton cultivation?
Answer- The people of Harappan civilization first started growing cotton.


9- Which animal is not marked on Harappan seals?
Answer: Camel and Horse.


10- Which word is used for iron in Rigveda?
Answer- 'Ayes'

11- Which place has been described by Max Müller as the country of Aryans?  

Answer – Central-Asia  

12- Which word is used for Indra in Rigveda?

 Answer- 'Dasyuhan', and 'Purandar'.  

13- In which hymn of Rigveda the word Shudra is mentioned?  

In the Purushasukta of the tenth mandala.

 14- In which mandala of Rigveda Soma Devta is described?  

Answer- Rigveda in ninth mandala.  

15- Which word has been used for barber in Rigveda?

 Answer- 'Wapta'

 16-Which was the favorite animal of the Aryans?
Answer: Horse.


17- With which animal the Aryans were not familiar?
Answer: Elephant.


18- What was the cow called in the Vedic period?
Answer - 'Ashtakarni'


19- Medium of exchange of Vedic period?
Answer- 'Nishk'.

 
20- Some names of Vedic carpet artisans.
Answer – Taksha (Carpenter), Vai (Weaver),

 
21- What are the people of Magadha called in Atharvaveda?
Answer - 'Vratya'

 
22- In which Veda the Sabha and the committee are called two daughters of Prajapati?
Answer- In Atharvaveda.

 
23- Which foreign castes are mentioned in Ramayana?
Answer: Yavana, Kirat, Pahlava, Huna etc.


24- Who was the royal doctor of Bimbisara?
Answer: Jeevka.


25- A famous name of Ajatashatru
Answer – Kunik


26- When was the first Buddhist council organized?
Answer - 483 BC at the time of Ajatashatru in the Saptaparni cave of Rajagriha.


27- Who founded Pataliputra?
Answer: By Udayin.


28- When and in whose period was the second Buddhist council organized?
Answer- The second Buddhist council was held in Vaishali at the time of Kalashoka.


 29- Ashoka Two inscriptions of Ashoka in which Kharoshthi script has been used.
Answer – Mansehra and Shahbazgarhi.


30- When did Alexander invade India?
Answer - 326 BC.


31- Between which two rivers was the kingdom of Puru situated?
Answer – Between Jhelum and Chenao rivers.


32- The name of Alexander's favorite horse?
Answer – Boukefla.


33- When and where did Alexander die?
Answer - 323 BC in Babylon

 34- In ancient times, the rites to be done at the time of beginning of education?
Answer - Upanayana ceremony.

 
35- In ancient times, the rites performed at the time of the birth of a child?
Answer- Jatkarma.

 
36- The oldest inscriptional evidence of the practice of Sati?
Answer- Eran inscription of 510 AD.

 
37- Dear disciple of Mahatma Buddha?
Answer: Anand and Upali.

 
38- Well known architect of Magadha?
Answer: Mahagovind.


39- The word used for Chandragupta Maurya in Greek texts?
Answer – Sandrocottus and Androcottus.


 40- In which text the words 'Vrishal and Kulhin' have been used for Chandragupta?
Answer - Mudrarakshasa.


41- The creator of Mudrarakshasa?
 -Answer- Visakhadatta.


42- Who has called the army of Chandragupta Maurya 'a gang of bandits'?
Answer: Justin.


43- Greek ambassador to the court of Chandragupta Maurya.
Answer: Magasthenes.


44- Chandragupta Maurya was a follower of which religion?
Answer: Jainism


45- Who built the lake named Sudarshan?
Answer- Vaishya Pushyagupta, the governor of Saurashtra.


46- Which Greek satrap was defeated by Chandragupta Maurya?
Answer – 305 BC to Seleucus.


47 - Name used in Greek texts for Bindusara.
Answer- Amitrokadys (Amitraghat in Sanskrit)


48- Ambassador coming to the court of Bindusara.
Answer – Dimachus (sent by King Antiochus of Syria), Dionysius (sent by King Philadelphus of Egypt)


49- Where was Ashoka the governor at the time of his father Bindusara?
Answer: Avanti (Ujjaini).


 50-Who initiated Ashoka into Buddhism?
Answer - by seven year old boy Nigrowth

No comments